Wablieft lanceert online krant voor laaggeletterden

9 september 2019

Al meer dan dertig jaar voorziet Wablieft duidelijk nieuws voor laaggeletterde volwassenen via de wekelijkse papieren krant Wablieft, en later ook via Wablieft Start, een tweewekelijks nieuwsmagazine in nog eenvoudiger Nederlands.

De Wablieft-kranten worden door een heel breed publiek gelezen: van laaggeletterde volwassenen en nieuwkomers tot bejaarden en mensen met een beperking. Kortom, iedereen voor wie de andere media in Vlaanderen te moeilijk zijn.

Tot nu toe was er nog geen online nieuwskanaal met kwalitatief nieuws voor volwassenen met een minder hoge taalvaardigheid. Heel vaak moest die doelgroep zich beroepen op nieuwswebsites voor kinderen of jongeren. Inhoudelijk sluit dat nieuws echter niet aan bij hun leefwereld, interesses en noden.

Daarom ontwikkelde Wablieft met steun van het Vlaams Journalistiek Fonds een digitale Wablieft- en Wablieft Start-krant. Daarmee speelt het in op een lacune in het huidige aanbod van online journalistiek, vergroot het de pluriformiteit van de nieuwsmedia in Vlaanderen, en brengt het meer mensen in contact met kwalitatief nieuws.

Bij de ontwikkeling van de website kon Wablieft zijn specifieke expertise inzetten. Laaggeletterden hebben immers vaak moeite met een digitale omgeving, omdat websites niet enkel op taalniveau, maar ook qua ontwerp en functionaliteiten geen rekening houden met hun beperkingen en noden. Het platform werd dan ook getest met verschillende gebruikersgroepen met het oog op maximale duidelijkheid en gebruiksgemak.

Dagelijks publicatieritme

Elke weekdag zullen er nieuwe artikels op de website verschijnen. Wablieft moest daarom ook de eigen redactiewerking herbekijken. Die was immers gericht op een wekelijks publicatieritme.

Abonnementsformules

De online krant werkt met een gedeeltelijke betaalmuur. Een deel van de artikels is voor iedereen gratis toegankelijk. Abonnees op de papieren Wablieft of Wablieft Start krijgen volledige online toegang. Abonneren enkel op de digitale krant is niet mogelijk, tenzij voor scholen of vanuit het buitenland.

Tijdens de Week van de Geletterdheid (9 tot 15 september) zijn alle online artikels gratis voor iedereen. Je vindt de online Wablieftkrant hier.

Wablieft gaat digitaal