VRT en Mediawijs lanceren EDUboxen over datajournalistiek en nepnieuws

Het is innovatief en het gaat over nepnieuws, datajournalistiek of artificiële intelligentie, wat is het?

Een doos met kartonnen fiches.

Mediawijs (het Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid van de Vlaamse overheid) en de VRT hebben samen met enkele partners verschillende EDUboxen ontwikkeld. Een EDUbox is een educatieve tool om jongeren op een andere manier te laten kennismaken met verschillende maatschappelijke thema’s.

Leerlingen of studenten werken in kleine groepjes met een doos gevuld met fiches. De fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. De box bevat ook een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

Momenteel zijn er al drie EDUboxen: Data in de Pers, Democratie en Nepnieuws. In het najaar volgt er een rond artificiële intelligentie. Voor elke EDUbox gaan de VRT en Mediawijs op zoek naar partners, bv. imec en de Arteveldehogeschool.

De EDUbox Data in de pers werd ontwikkeld voor leerlingen van de 3e graad van het middelbaar onderwijs en voor studenten hoger onderwijs. De andere boxen zijn ontwikkeld voor scholieren. Ze zijn ook afgestemd op verschillende eindtermen van het secundair onderwijs.

Op de site van Mediawijs kan je door de inhoud van de boxen bladeren en de bijhorende filmpjes bekijken, waar experts op een toegankelijke manier uitleggen hoe ze bv. datajournalistiek gebruiken of omgaan met nepnieuws. Je kan er de EDUboxen ook bestellen (Nepnieuws is wel door de voorraad heen) of de inhoud gewoon gratis downloaden.

Sandbox

Ook de VRT heeft op zijn site informatie en filmpjes over de boxen. Ze zijn een productie van VRT NWS, mee mogelijk gemaakt door VRT Sandbox. Dat is de accelerator van de VRT voor externe start-ups, maar de Sandbox faciliteert ook ondernemerschap binnen de VRT zelf. VRT-medewerkers krijgen de ruimte om met nieuwe ideeën te spelen, Sandbox ondersteunt dan projectmatig en financieel waar nodig. Zo is de EDUbox in de Sandbox kunnen groeien van idee tot prototype tot volwaardig product.