Projecten

Het Vlaams Journalistiek Fonds ondersteunde 11 innovatieve journalistieke projecten. Hier kan je bekijken welke.
We stellen elk project uitgebreid voor, tonen de resultaten, en vragen aan de projecthouders wat ze er zelf van vonden.

Factcheck.Vlaanderen

Factcheck.Vlaanderen

Factcheck.Vlaanderen is een online platform dat met behulp van artificiële intelligentie desinformatie en polarisering opspoort om die door factcheckers te laten duiden en bestrijden.
Apache Lokaal

Apache Lokaal

Met het project Apache Lokaal trok nieuwssite Apache een jaar lang de regio in, om samen met burgers en lokale journalisten vier thema’s uit te spitten.
Sonderland

Productiehuis Sonderland

Sonderland is een journalistiek productiehuis dat stukken maakt voor andere media. Het werkt telkens een jaar lang rond één thema. In 2019 onderzocht het ‘onderdak’ als basisbehoefte.
Nymphose Trudy Kazangu

Chase Social Stories

Chase gaf beurzen en coaching aan jonge makers om digitale verhalen te maken over sociale en maatschappelijke kwesties.
The Polar Project

The Polar Project

The Polar Project is een crossimediaal journalistiek magazine dat zich volledig toespitst op het klimaat. Het zet daarbij in op aantrekkelijke storytelling, en verkent een kruisbestuiving tussen onderzoeksjournalistiek, kunst en het podium.

FactRank

FactRank is een gratis tool die uit Nederlandstalige teksten automatisch beweringen filtert die een factcheck waard zijn.

Podlab XL

Podlab XL was een opleidings- en begeleidingstraject voor non-fictie podcastmakers, waar ervaren professionals de deelnemers coachten van idee tot pilootaflevering. De opleidingsmethodiek die Podlab daarvoor ontwikkelde, is intussen beschikbaar gesteld voor iedereen.
Wablieft gaat digitaal

Wablieft gaat digitaal

Wablieft ontwikkelde een online nieuwskanaal met kwalitatief nieuws voor volwassenen met een minder hoge taalvaardigheid.
U:nite

U:nite

U:nite wil via nieuwe webformats nieuws brengen tot bij 16-24-jarige videoconsumenten door een team van beginnende acteurs en woordkunstenaars.
Nieuwsneuzen

Nieuwsneuzen - Op de rooster

Een project van RINGtv om jongeren uit hun regio meer voeling te geven met journalistiek en politiek, en vice versa.
Uitlander

UITLANDER

UITLANDER is een platform voor kwalitatieve buitenlandverhalen over en door Belgen in het buitenland, gemaakt voor het Belgische thuispubliek.