Nieuwsneuzen - Op de rooster

Nieuwsneuzen is een project van RINGtv om jongeren uit hun regio meer voeling te geven met journalistiek en politiek, en vice versa.Het project in een notendop

  • In de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei 2019 werden zeven politici, elk van een andere partij, op de rooster gelegd door zeven klassen uit het secundair onderwijs uit het zendgebied van RINGtv.
  • Elke klas kreeg één politicus toegewezen, per school mocht één klas deelnemen.
  • Elke klas kreeg van RINGtv een infosessie over het politieke landschap en leerde technieken voor een goed politiek interview. De leerlingen bepaalden daarna zelf de centrale thema’s en bereidden het interview verder klassikaal voor.
  • Van de interviews werd een montage gemaakt van vijf minuten. Ze werden gedeeld door RINGtv op tv, via de website en sociale media.
  • De zeven interviews werden voorgelegd aan een jury van politiek journalisten en professoren gespecialiseerd in politiek. Het beste politieke interview won de prijs van de jury. Daarnaast was er ook een publieksprijs, waarvoor iedereen mocht stemmen voor het beste interview via sociale media.


Doelstellingen van het project voor RINGtv

  • Jongeren nauwer bij politiek betrekken en vice versa.
  • Voeling houden met de leefwereld van jongeren.
  • Jongeren introduceren tot journalistiek en RINGtv.
  • In de aanloop naar de verkiezingen plaats maken in het nieuwsaanbod voor reportages die jongeren aanspreken.
  • RINGtv’s sociale media beter bekend maken bij het jonge publiek.


nieuwsneuzen-dilbeek-3.jpg

Nieuwsneuzen Regina Caeli Dilbeek Jo De Ro Leerlingen van het Regina Caelilyceym in Dilbeek interviewen Jo De Ro (Open VLD)

Divers bereik aan jongeren

RINGtv is de regionale televisieomroep voor de regio Halle-Vilvoorde. Uit de 40 secundaire scholen uit het zendgebied selecteerde het zeven klassen om deel te nemen aan Nieuwsneuzen.

Met dit project wilde RINGtv jongeren enerzijds nauwer betrekken bij de politiek. De nieuwsneuzen waren immers leerlingen uit het vijfde of zesde jaar van het secundair onderwijs en worden binnenkort ook stemgerechtigd. Daarnaast wilde het hen laten kennismaken met de wereld van de journalistiek.

In totaal namen ruim 150 leerlingen deel aan de Nieuwsneuzenwedstrijd, uit verschillende studierichtingen (ASO, TSO en BSO).Verderzetting: Experiment Correspondent

Na de door het VJF ondersteunde editie van 2019, besloot RINGtv om in 2020 een nieuwe editie van Nieuwsneuzen te maken. Opnieuw met jongeren en journalistiek als focus.

Zeven jongeren uit de RINGtv-regio die dit jaar in het buitenland studeren of stagelopen, brachten als ‘buitenlandse correspondent’ daarover verslag uit op RINGtv, inclusief over het abrupte einde van hun avontuur door de coronacrisis.