Nieuwsbrieven over journalistieke innovatie

Er bestaan veel nieuwsbrieven over media, veel nieuwsbrieven over innovatie, en ook veel nieuwsbrieven over innovatie in de media. Nieuwsbrieven die (ook) gaan over journalistieke innovatie zijn echter schaarser.

Het Vlaams Journalistiek Fonds publiceerde zelf met veel plezier een periodieke nieuwsbrief met kennis en inspiratie over journalistiek en innovatie. Bij het stopzetten van onze werking geven we daarom graag onderstaand lijstje mee.

Vlaanderen & Nederland

Elger

Dit is wellicht de beste Nederlandstalige nieuwsbrief over journalistiek en innovatie. Elke zondag zet digitale mediaspecialist Elger van der Wel de meest interessante artikelen over innovatie in de journalistiek en media op een rijtje.

Mee met Media

Maandelijkse nieuwsbrief van Michaël Opgenhaffen en Hannes Cools, respectievelijk professor en onderzoeker Nieuwe Media en Journalistiek aan de KU Leuven.

Nieuwsbrief Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) ondersteunt en bevordert journalistieke innovatie in Nederland. Het vormde overigens de inspiratie voor de oprichting van het Vlaams Journalistiek Fonds. In zijn nieuwsbrief deelt het SvdJ kennis, voorbeelden en onderzoek over vernieuwing in de (Nederlandse) journalistiek.

Villamedia Nieuwsbrief over Journalistiek

De wekelijkse nieuwsbrief van het Nederlandse Villamedia gaat afwisselend over innovatie, loopbaan en het journalistieke vak. Je kan je dus niet apart abonneren op de innovatie-nieuwsbrief, maar die loont wel telkens de moeite.

Internationaal

Nieman Lab

Het Nieman Journalism Lab van de universiteit van Harvard is "an attempt to help journalism figure out its future in an Internet age". Hun nieuwsbrief (dagelijks of wekelijks) is dé officieuze internationale autoriteit om op de hoogte te blijven van veranderingen in hoe nieuws wordt verslaan, geproduceerd, gedistribueerd, ontdekt, gebruikt en betaald.

Reuters Institute

De wekelijkse nieuwsbrief van het Reuters Institute for the Study of Journalism van de universiteit van Oxford is steevast gestoffeerd met interessant onderzoek, cijfers en kennis.

The Fix

The Fix bestaat sinds begin 2020. Het wil inspriatie en oplossingen aanreiken voor de transformatie waar nieuwsmedia momenteel doorheen gaan. Het richt zich daarbij specifiek op Europa.

Twipe

Twipe is een Leuvens bedrijf dat innovatieve technologie bouwt voor digitale uitgevers om nieuws te publiceren, hun publiek te analyseren en lezersinkomsten te vergroten. Het doet daartoe ook zelf onderzoek en zet actief in op kennisdeling, onder meer via een wekelijkse nieuwsbrief. (Lees hier het interview dat het VJF had met Twipe-oprichter en -CEO Danny Lein.)