Nieuws

Newsweek.be

GMGroup start met Vlaamse Newsweek

10 juli 2019
Sinds 10 juli is er een nieuw journalistiek maandblad op de markt: een Nederlandstalige versie van het Amerikaanse tijdschrift Newsweek. Het nieuwe tijdschrift wordt uitgegeven door GMGroup, het bedrijf achter website Newsmonkey. Bij het maandblad hoort ook een nieuwssite.
zwembad

Tweede ronde Apache Lokaal: onderzoek naar privatisering zwembaden

3 juli 2019
Met het project Apache Lokaal trekt nieuwssite Apache een jaar lang de regio in, om samen met burgers en lokale journalisten vier thema’s uit te spitten. Het eerste thema, de uitverkoop van publieke gronden en gebouwen, leverde tot nu toe 17 artikels en een documentaire op. Deze week lanceerde Apache het tweede thema: de privatisering van zwembaden in Vlaanderen. Samen met burgers wil het deze zomer uitzoeken hoe de deals tussen private bedrijven en gemeenten precies in elkaar zitten.
Apache Lokaal Edegem

Apache Lokaal sluit eerste ronde af met evenement in Edegem

19 juni 2019
Met het project Apache Lokaal trekt nieuwssite Apache een jaar lang rond vier thema’s de regio in. De afgelopen weken werkte het samen met regiojournalisten aan een reeks verhalen rond de verkoop van publieke gronden. Het resultaat, een mix van concrete cases en achtergrondverhalen, wordt dinsdag 2 juli voorgesteld op een evenement in Edegem.
Apache Lokaal

Apache Lokaal publiceert artikelenreeks uitverkoop publieke gronden

7 juni 2019
Met het project Apache Lokaal trekt nieuwssite Apache een jaar lang rond vier thema’s de regio in. Op basis van tips spit het samen met burgerjournalisten, experts en beroepsjournalisten lokale verhalen uit. De eerste ronde mondt momenteel uit in een artikelenreeks over de uitverkoop van publieke gronden en gebouwen. Wat blijkt? Tussen eind 2014 en eind 2017 verkochten Vlaamse steden en gemeenten ruim 3.200 hectare publieke gronden en bossen.
Palmyra the other side

‘Palmyra’ wint Europese Persprijs voor journalistieke innovatie

27 mei 2019
Vorige week zijn in Warschau de jaarlijkse Europese Persprijzen uitgereikt. In de categorie 'Innovatie' ging de prijs naar ‘Palmyra, the other side’, een reportage die de huidige situatie in Syrië verheldert na zeven jaar oorlog. Het stuk is een mengvorm van verslaggeving, dagboek, fotoreportage en graphic novel.
Nieuwsneuzen

Jonge Nieuwsneuzen leggen politici op de rooster

7 mei 2019
Nieuwsneuzen is een project van RINGtv dat dit jaar steun krijgt van het Vlaams Journalistiek Fonds. In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei kruipen zeven klassen uit zeven verschillende middelbare scholen in de huid van een kritische journalist en interviewen ze een politiek boegbeeld.
Sonderland Jade Kerremans woonzaak

Productiehuis Sonderland van start

6 mei 2019
Sonderland, een journalistiek productiehuis dat opereert met steun van het Vlaams Journalistiek Fonds, hield afgelopen weekend een ‘open redactievergadering’ en vierde vandaag zijn eerste publicatie.
Factcheck.Vlaanderen

Factcheck.Vlaanderen van start

25 april 2019
"Klopt dit wel?" vraagt iedereen zich wel eens af bij wat ze zien verschijnen op nieuwssites en sociale media. Factcheck.Vlaanderen zoekt het voortaan uit. Het factcheckt met behulp van artificiële intelligentie, een nog nieuw gegeven in ons land. Met de steun van het Vlaams Journalistiek Fonds wil Factcheck.Vlaanderen zo weerwerk bieden tegen online desinformatie en polarisering.
Memorandum Journalismfund.eu Vlaams Journalistiek Fonds Pascal Decroos

10 beleidsvoorstellen voor toekomstgerichte journalistiek in Vlaanderen

23 april 2019
Het Vlaams Journalistiek Fonds en het Fonds Pascal Decroos hebben samen een ‘memorandum’ gepubliceerd met 10 beleidsvoorstellen voor een kwaliteitsvol, innovatief en divers journalistiek landschap in Vlaanderen.

Pagina's