Nieuws

Op de hoogte blijven van journalistieke innovatie en het Vlaams Journalistiek Fonds? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

VJF rondt af in 2020

24 december 2019
Het Vlaams Journalistiek Fonds verdwijnt. De Vlaamse Regering heeft beslist om in haar begroting voor 2020 geen middelen meer te voorzien voor het VJF. Het VJF zal in de eerste helft van 2020 de lopende projecten wel nog verder opvolgen.
Uitlander

UITLANDER doet oproep naar Belgen die in het buitenland wonen

3 december 2019
UITLANDER is een van de journalistieke projecten die innovatiesteun hebben gekregen van het Vlaams Journalistiek Fonds. Het wordt een online magazine met verhalen en media van Belgische en Nederlandse emigranten. Het lanceert daartoe een oproep naar Belgen die wonen en werken in het buitenland. De eerste verhalen op UITLANDER zullen verschijnen in maart.
Chase Social Stories

Eerste VJF x Chase Story succesvol gelanceerd

28 november 2019
Chase is een community van jonge digitale storytellers. Met steun van het VJF laat het talentvolle jongeren graven in maatschappelijke kwesties en begeleidt het hen om hun verhaal in verschillende digitale journalistieke vormen te gieten. Het eerste verhaal is deze week succesvol gelanceerd.
The Polar Pitch

The Polar Pitch: schrijfwedstrijd over klimaatverandering

19 november 2019
The Polar Project, een Nederlandstalig crossmediaal magazine dat dit najaar is gelanceerd met innovatiesteun van het VJF, organiseert ‘The Polar Pitch’: een schrijfwedstrijd over hoe mensen naar de klimaatverandering kijken. Kandidaten kunnen tot 15 februari een tekst of video insturen. Drie laureaten krijgen een professionele videoclip, een publicatie en een podium.
RHETORiC

Deelnemers gezocht voor het RHETORiC-onderzoek

5 november 2019
Het onderzoeksteam van RHETORiC is op zoek naar mensen die willen deelnemen aan een workshop of interview over het stimuleren van een constructief online debat. Het wil daaruit leren hoe we online discussies beschaafder zouden kunnen maken, om op basis hiervan nieuwe toepassingen te ontwerpen.
Mediacafé AI

Mediacafé over AI en journalistiek

31 oktober 2019
Op 14 november organiseert het VJF mee een debat in Gent over AI en journalistiek. Wat betekent de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor media en journalistiek? Helpen we straks fake news de wereld uit dankzij geautomatiseerde factcheck-technieken, of kunnen we juist steeds minder vertrouwen wat we zien en lezen omdat de journalist naar de achtergrond verdwijnt? Hoe kan kunstmatige intelligentie journalisten helpen hun werk beter te doen?
Charlie Magazine

Charlie Magazine stopt op papier – ook twijfels over digitale toekomst

31 oktober 2019
Charlie Magazine heeft aangekondigd dat het bookzine van november het laatste printnummer zal zijn. Bovendien twijfelt Charlie ook over zijn digitale toekomst.
Desin(t)forum

Desin(t)forum voor ideeën om desinformatie aan te pakken

23 oktober 2019
Fake news en desinformatie staan de laatste jaren vaak op de agenda, maar het aantal concrete acties om die fenomenen tegen te gaan in Vlaanderen is nog vrij schaars. Daarom bieden Mediawijs, imec-SMIT-VUB, Square Truth Network en het Vlaams Journalistiek Fonds alle actoren uit educatie, onderzoek, journalistiek en factchecking de kans om elkaar op 6 december te ontmoeten, te spreken en met elkaar aan de slag te gaan: een informeel desin(t)forum gericht op de praktijk.

EU lanceert aanbesteding voor factcheck-hub

9 oktober 2019
De Europese Commissie heeft een aanbesteding gelanceerd voor een ‘European Digital Media Observatory’. Dat observatorium moet als een hub fungeren voor factcheckers, academici, mediaorganisaties en experts in mediageletterdheid. De commissie voorziet voor het platform een budget van 2,5 miljoen euro.

Pagina's