Nieuws

Wablieft gaat digitaal

Wablieft lanceert online krant voor laaggeletterden

9 september 2019
Al meer dan dertig jaar voorziet Wablieft duidelijk nieuws voor laaggeletterde volwassenen via de wekelijkse papieren krant Wablieft. Tot nu toe was er echter nog geen online nieuwskanaal met kwalitatief nieuws voor volwassenen met een minder hoge taalvaardigheid. Daarom ontwikkelde Wablieft met steun van het VJF een digitale Wablieft-krant. Daarmee speelt het in op een lacune in het huidige journalistieke aanbod, en vergroot het de pluriformiteit van de nieuwsmedia in Vlaanderen.
Nieuwe gezichten - documentairefotografie uit Vlaanderen en Nederland

Tentoonstelling nieuwe fotojournalisten uit Vlaanderen en Nederland

4 september 2019
Van 13 september tot 24 oktober loopt in De Markten in Brussel de tentoonstelling 'Nieuwe gezichten - Documentairefotografie uit Vlaanderen en Nederland'. Daarmee wil het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek het werk van voornamelijk jonge fotojournalisten uit Vlaanderen en Nederland onder de aandacht brengen.

Beurzen voor journalistiek onderzoek bij Nieman Lab

30 juli 2019
De Knight Visiting Nieman Fellowships zijn beurzen voor korte onderzoeksprojecten naar de bevordering van journalistiek, aan het befaamde Nieman Lab van de universiteit van Harvard. Niet enkel academici kunnen aanvragen, maar ook journalisten, uitgevers, ondernemers, techneuten, enzovoort. Deadline voor aanvragen voor 2020 is 27 september 2019.
zwembad

Tweede ronde Apache Lokaal: onderzoek naar privatisering zwembaden

3 juli 2019
Met het project Apache Lokaal trekt nieuwssite Apache een jaar lang de regio in, om samen met burgers en lokale journalisten vier thema’s uit te spitten. Het eerste thema, de uitverkoop van publieke gronden en gebouwen, leverde tot nu toe 17 artikels en een documentaire op. Begin juli lanceerde Apache het tweede thema: de privatisering van zwembaden in Vlaanderen. Samen met burgers wil het deze zomer uitzoeken hoe de deals tussen private bedrijven en gemeenten precies in elkaar zitten.
Newsweek.be

GMGroup start met Vlaamse Newsweek

10 juli 2019
Sinds 10 juli is er een nieuw journalistiek maandblad op de markt: een Nederlandstalige versie van het Amerikaanse tijdschrift Newsweek. Het nieuwe tijdschrift wordt uitgegeven door GMGroup, het bedrijf achter website Newsmonkey. Bij het maandblad hoort ook een nieuwssite.
Apache Lokaal Edegem

Apache Lokaal sluit eerste ronde af met evenement in Edegem

19 juni 2019
Met het project Apache Lokaal trekt nieuwssite Apache een jaar lang rond vier thema’s de regio in. De afgelopen weken werkte het samen met regiojournalisten aan een reeks verhalen rond de verkoop van publieke gronden. Het resultaat, een mix van concrete cases en achtergrondverhalen, wordt dinsdag 2 juli voorgesteld op een evenement in Edegem.
Apache Lokaal

Apache Lokaal publiceert artikelenreeks uitverkoop publieke gronden

7 juni 2019
Met het project Apache Lokaal trekt nieuwssite Apache een jaar lang rond vier thema’s de regio in. Op basis van tips spit het samen met burgerjournalisten, experts en beroepsjournalisten lokale verhalen uit. De eerste ronde mondt momenteel uit in een artikelenreeks over de uitverkoop van publieke gronden en gebouwen. Wat blijkt? Tussen eind 2014 en eind 2017 verkochten Vlaamse steden en gemeenten ruim 3.200 hectare publieke gronden en bossen.
Palmyra the other side

‘Palmyra’ wint Europese Persprijs voor journalistieke innovatie

27 mei 2019
Vorige week zijn in Warschau de jaarlijkse Europese Persprijzen uitgereikt. In de categorie 'Innovatie' ging de prijs naar ‘Palmyra, the other side’, een reportage die de huidige situatie in Syrië verheldert na zeven jaar oorlog. Het stuk is een mengvorm van verslaggeving, dagboek, fotoreportage en graphic novel.
Nieuwsneuzen

Jonge Nieuwsneuzen leggen politici op de rooster

7 mei 2019
Nieuwsneuzen is een project van RINGtv dat dit jaar steun krijgt van het Vlaams Journalistiek Fonds. In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei kruipen zeven klassen uit zeven verschillende middelbare scholen in de huid van een kritische journalist en interviewen ze een politiek boegbeeld.

Pagina's