Nieuws

VJF stelt projectresultaten en eindverslag voor

31 juli 2020
31 juli 2020 was officieel de laatste dag van het Vlaams Journalistiek Fonds. Op die dag publiceerde het zijn eindverslag, met een overzicht van de activiteiten, projectresultaten en een aantal lessen en aanbevelingen. Ook de 11 innovatieve journalistieke projecten die het Vlaams Journalistiek Fonds in 2019 en 2020 ondersteunde, worden uitgebreid voorgesteld op de projectpagina van deze website.

11 innovatieve journalistieke projecten voorgesteld

6 juli 2020
De 11 innovatieve journalistieke projecten die het Vlaams Journalistiek Fonds in 2019 en 2020 ondersteunde, zijn inmiddels afgerond. Op onze projectpagina stellen we alle projecten uitgebreid voor, tonen we de resultaten, en vragen we aan de projecthouders wat ze er zelf van vonden.

Factcheck-tool FactRank gelanceerd

11 mei 2020
FactRank is een gratis tool die uit Nederlandstalige teksten automatisch beweringen filtert die een factcheck waard zijn. De tool werd ontwikkeld door een Vlaams-Nederlands team onder leiding van freelancejournalist Jan Jagers, met innovatiesteun van het Vlaams Journalistiek Fonds.

Jaarverslag 2019 online

17 april 2020
Het jaarverslag 2019 van het Vlaams Journalistiek Fonds staat online. Het werd een rijk gevuld eerste volledige kalenderjaar voor het VJF, dat helaas eindigde in mineur.
Uitlander

UITLANDER brengt verhalen van Belgen en Nederlanders in het buitenland

2 maart 2020
Op 2 maart verscheen het eerste verhaal op UITLANDER. Dat is een platform waarop geëmigreerde Belgen en Nederlanders verslag uitbrengen over hun ervaringen in het buitenland. UITLANDER wil een brug vormen tussen lokale kennis en internationale verhalen, en tussen de kennis van emigranten en de gevestigde media. UITLANDER is een van de projecten die innovatiesteun kregen van het Vlaams Journalistiek Fonds.

VJF rondt af in 2020

24 december 2019
Het Vlaams Journalistiek Fonds verdwijnt. De Vlaamse Regering heeft beslist om in haar begroting voor 2020 geen middelen meer te voorzien voor het VJF. Het VJF zal in de eerste helft van 2020 de lopende projecten wel nog verder opvolgen.
Uitlander

UITLANDER doet oproep naar Belgen die in het buitenland wonen

3 december 2019
UITLANDER is een van de journalistieke projecten die innovatiesteun hebben gekregen van het Vlaams Journalistiek Fonds. Het wordt een online magazine met verhalen en media van Belgische en Nederlandse emigranten. Het lanceert daartoe een oproep naar Belgen die wonen en werken in het buitenland. De eerste verhalen op UITLANDER zullen verschijnen in maart.
Chase Social Stories

Eerste VJF x Chase Story succesvol gelanceerd

28 november 2019
Chase is een community van jonge digitale storytellers. Met steun van het VJF laat het talentvolle jongeren graven in maatschappelijke kwesties en begeleidt het hen om hun verhaal in verschillende digitale journalistieke vormen te gieten. Het eerste verhaal is deze week succesvol gelanceerd.
The Polar Pitch

The Polar Pitch: schrijfwedstrijd over klimaatverandering

19 november 2019
The Polar Project, een Nederlandstalig crossmediaal magazine dat dit najaar is gelanceerd met innovatiesteun van het VJF, organiseert ‘The Polar Pitch’: een schrijfwedstrijd over hoe mensen naar de klimaatverandering kijken. Kandidaten kunnen tot 15 februari een tekst of video insturen. Drie laureaten krijgen een professionele videoclip, een publicatie en een podium.

Pagina's