Multimediaal magazine The Polar Project gelanceerd

30 september 2019

Deze week is The Polar Project gestart, het eerste Nederlandstalige multimediale magazine over klimaatverandering. The Polar Project wil kruisbestuivingen maken tussen journalistiek, kunst en podium, en de grenzen van journalistieke stortytelling aftasten. Het is een van de 11 journalistieke projecten die innovatiesteun hebben gekregen van het Vlaams Journalistiek Fonds. Drijvende kracht achter het platform is journalist Jan De Deken.

The Polar Project wil intensief journalistiek onderzoek over klimaatverandering de wereld insturen aan de hand van ingrijpende multimediale storytelling. Daartoe zal het periodiek nieuwe themadossiers publiceren, die telkens andere aspecten belichten “waarom dat klimaat verandert, wie het als eerste voelt, wat we eraan kunnen doen, en wie dat nu eigenlijk moet doen.” De themadossiers worden doorheen de tijd verder aangevuld en opgevolgd.

The Polar Project wil daarbij uitdrukkelijk inzetten op aantrekkelijke storytelling. “Bij The Polar Project willen wij bovendien dat u onze verhalen gráág leest. (…). Storytelling over klimaatverandering mag aantrekkelijk zijn.” Elk dossier bevat stukken in verschillende journalistieke vormen.

Openingsdossier

Het openingsdossier is een multimediale longread over de ontbossing in Brazilië, de invloed op daarvan op de lokale bevolking, en de rol die ook Europese leiders en bedrijven erin spelen.

De sectie 'Visie en innovatie' bevat interviews met visionaire denkers en ondernemers die nuchtere analyses en oplossingen aandragen. Nu staat er al een gesprek online met de gerenommeerde etnobotanist Mark Plotkin. Volgende week volgt een interview met Thomas Rau, een van Europa's meest vernieuwende architecten.

Literair auteur Charlotte Van den Broeck schreef een gedicht voor het openingsdossier, vergezeld van een beeld van Jana Coorevits. Het gedicht is ook te horen in de VR-documentaire ‘Amazones 360°’.

Lanceringsevenement

De start van The Polar Project gaat maandag 30 september gepaard met een heus lanceringsevenement in De Centrale in Gent. Daar toont The Polar Project in avant-première de documentaire ‘Amazones’ die het voor Vranckx & de Nomaden (VRT) maakte. Daarnaast zijn er o.a. optredens van de Braziliaanse muzikale duizendpoot DJ Tudo, die met Belgische blues- en jazz-helden Roland, Steven De bruyn en Bart Maris de degens kruist.

Samenwerking

The Polar Project is een zelfstandig journalistiek platform en online magazine, maar werkt ook samen met andere media. Het maakte een documentaire voor de VRT, en Knack publiceerde al een artikel uit het openingsdossier, over de betrokkenheid van Belgische bedrijven bij illegaal Amazonehout.

Daarnaast wil The Polar Project in bad gaan met cultuurcentra, muzikanten, kunstenaars en ontwikkelaars. Het openingsdossier trok alvast ook de aandacht van VILT, het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Lidmaatschap

Naast inkomsten uit de samenwerkingen met andere media heeft The Polar Project ook een lidmaatschapsmodel. Via een Patreon-pagina kan je lid worden vanaf 1 euro per maand. Vanaf 3 euro per maand krijg je toegang tot de ledenzone op de site en 50% korting op alle evenementen. Voor 25 euro per maand word je uitgenodigd op een jaarlijks leden- en sponsorevenement. Er is ook een sponsorformule voor organisaties en bedrijven, voor 250 euro per maand.

Jan De Deken

De drijvende kracht achter The Polar Project is journalist Jan De Deken. De Deken (°1985) werkte als freelancecorrespondent in Rio de Janeiro en maakte reportages in meer dan dertig landen, onder andere voor Knack, de VRT, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. In april 2018 verscheen zijn non-fictieboek ‘Melk, honing, kerosine’ (Querido), waarin hij wereldwijd op zoek gaat naar wat mensen gelukkig en ongelukkig maakt.

The Polar Project

www.polarproject.be

The Polar Project