Kennis

Deze pagina verzamelde kennis, onderzoek en inspiratie voor toekomstgerichte journalistiek.
Je kon nog veel meer vinden in onze nieuwsbrieven.

Nieuwsbrieven over journalistieke innovatie

Er bestaan veel nieuwsbrieven over media, veel nieuwsbrieven over innovatie, en ook veel nieuwsbrieven over innovatie in de media. Nieuwsbrieven die zich meer specifiek richten op journalistieke innovatie zijn echter schaarser. Daarom een tiplijstje.

Nieuwsdiversiteit in Mediahuiskranten flink afgenomen tussen 2013 en 2018

Het aandeel (inter)nationale nieuwsartikelen dat in minstens de helft van de Mediahuiskranten verschijnt, is op vijf jaar tijd toegenomen van ruim een derde naar de helft. Toch zijn er ook noemenswaardige positieve signalen te bemerken. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel.

'Tijdsmuur' doet abonnees stijgen met 20%

Na de harde, de zachte en de dynamische betaalmuur, is er nu ook de 'tijdsmuur'. Op de nieuwssites van het Zweedse MittMedia zijn alle nieuwe artikels het eerste uur gratis te lezen. Daarna verdwijnen ze achter een betaalmuur.
RHETORiC

RHETORiC: depolarisatie van het online nieuwsdebat

Het online nieuwsdebat op sociale media en in commentaarsecties raakt steeds meer gepolariseerd. Het RHETORiC-project wil daarom nieuwsredacteurs en -lezers tools aanreiken die hen helpen om polarisatie te detecteren en bestrijden.
Mediacafé AI

AI: een leeswijzer

Haast iedereen lijkt het wel over AI te hebben vandaag. Een overzicht van enkele recente relevante artikels en initiatieven.
Impact Panama Papers

Journalistiek en impact: een blijvende discussie

De impact-discussie zal wellicht niet snel weggaan uit de journalistiek. Het is daarbij interessant om te volgen wie wat onder impact verstaat, en hoe die gemeten wordt.

Of de Vlaming meer kranten leest, weten we niet

Lezen Vlamingen echt meer kranten, zoals we onlangs in de krant konden lezen? Of is de stijging van de cijfers te wijten aan een nieuwe meetmethode?

Onderzoek: web-analytics hebben weinig impact op politiek nieuws

Publieksdata raken steeds meer ingeburgerd op de nieuwsredacties in ons land, maar lijken voorlopig nog geen grote impact te hebben op het politiek nieuws dat ze hun lezers aanbieden.

20 nieuwssites die een duurzaam verdienmodel ontwikkelen

Een overzicht van 20 nieuwsorganisaties die er in lijken te slagen om hun project voor digitale kwaliteitsjournalistiek financieel leefbaar te houden.

euro|topics: wat denkt Europa?

euro|topics is een dagelijks persoverzicht van de belangrijkste kranten in heel Europa. Het wil een actueel beeld geven van de debatten en opinies in de verschillende Europese landen.

Het gebruik van web-analytics door nieuwsredacties

De UA heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van web-analytics door Vlaamse nieuwsredacties. De Nederlandse bedenker van zo'n analytics tool geeft enkele tips voor online journalistiek. Maar The Herald Sun toont ons ook enkele gevaren.
Reuters Digital News Report 2019

Vertrouwen, subscription fatigue en news avoidance - DNR 2019

Wat leren we uit het Reuters Digital News Rapport van 2019, over Vlaanderen en de rest van de wereld?
Memorandum Journalismfund.eu Vlaams Journalistiek Fonds Pascal Decroos

Structurele steun vs. projectsubsidies

Subsidies zijn een van de beleidsinstrumenten om journalistieke innovatie en een divers medialandschap te stimuleren. Dit stuk argumenteert dat naast projectsubsidies ook structurele steun nodig is. "In tegenstelling tot technologie is journalistiek in vele gevallen niet schaalbaar."

DigInThere schotelt nieuwsgebruikers quiz voor

Een korte quiz moedigt lezers aan om de inhoud écht te lezen en geeft uitgevers een meetinstrument voor betekenisvolle lezersinteractie.

VRT en Mediawijs lanceren EDUboxen over datajournalistiek en nepnieuws

Mediawijs en de VRT hebben samen de EDUbox ontwikkeld, een educatieve tool om jongeren op een andere manier te laten kennismaken met verschillende maatschappelijke thema’s.
Memorandum Journalismfund.eu Vlaams Journalistiek Fonds Pascal Decroos

Waarom is journalistiek belangrijk? En waarom moet de overheid journalistiek ondersteunen?

Dat zijn basisvragen die een gezond beleid voor journalistiek moeten voorafgaan. Daarom worden ze gesteld - en beantwoord - door het Vlaams Journalistiek Fonds en het Fonds Pascal Decroos.

Politiek wordt verslagen door mannen in het centrum

De Universiteit Antwerpen onderzocht hoe Vlaamse politieke journalisten zichzelf positioneren in het politieke landschap. Maar is dat centrum-links, of gewoon 'centrum'? Het is alleszins duidelijk een mannenaangelegenheid.
As Gau Paust dashboard Mechelse gemeenteraad

Mechelse hyperlocal maakt dashboard over gemeenteraad

Het online magazine As Gau Paust heeft een dashboard ontwikkeld om de activiteiten van de Mechelse gemeenteraadsleden op te volgen.
Memorandum Journalismfund.eu Vlaams Journalistiek Fonds Pascal Decroos

10 beleidsvoorstellen voor toekomstgerichte journalistiek in Vlaanderen

Het Vlaams Journalistiek Fonds en het Fonds Pascal Decroos hebben samen een ‘memorandum’ gepubliceerd met 10 beleidsvoorstellen voor een kwaliteitsvol, innovatief en divers journalistiek landschap in Vlaanderen.
Danny Lein Twipe

Bedrijf in de kijker: Twipe

Vanuit Leuven bouwt Twipe innovatieve technologie voor digitale uitgevers om nieuws te publiceren, hun publiek te analyseren en lezersinkomsten te vergroten.

Immigratie en journalistiek: twee studies

Mensen die nieuws volgen op publieke omroepen zijn vaak positiever over vluchtelingen dan mensen die nieuws volgen op commerciële omroepen. En journalisten promoten vooral tolerantie en culturele diversiteit in landen met een streng immigratiebeleid.

BBC ontwerpt verrijkte podcastspeler

De BBC heeft een prototype gelanceerd van een podcastspeler die de ervaring van de luisteraar wil verrijken. De technologie kan bijvoorbeeld dienen om nepnieuws tegen te gaan of de betrouwbaarheid te vergroten, door in de speler de datasets en grafieken te tonen die de basis vormen voor de audiocontent.

Lessen van Christian Van Thillo

Size matters (meer dan ooit), populaire- en kwaliteitsmedia kan je niet mengen, en de risico’s van mediaconcentratie voor journalistieke kwaliteit zijn enkel theoretisch (in Europa). Dat zijn enkele lessen uit de gastlezing die de CEO van Medialaan - De Persgroep Publishing gaf aan de VUB.

De opmars van de podcast

Volgens de jongste Digimeter luistert intussen meer dan één Vlaming op tien maandelijks naar podcasts. Het genre zit in de Lage Landen duidelijk in de lift.

Facebook-algoritme: Post Engagement versus Web Shares

Sinds vorig jaar krijgen berichten van vrienden en familie een prominentere plaats in de Facebook-tijdlijn, ten nadele van bedrijven en organisaties, en dus ook van nieuwssites. Het grotere belang van 'web shares' in het algoritme zou wel beter zijn voor ernstig nieuws dan voor sensationeel nieuws.

Nieuwe tool geeft nieuwssites beter inzicht in hun lezers

Hoe maak je van nieuwssitebezoekers trouwe en betalende gebruikers? Een nieuwe gratis tool, Audience Explorer, helpt uitgevers bij dat wervingsproces.

Perssteun via Bpost ter discussie

Federaal minister Kris Peeters wil bekijken of de 170 miljoen euro jaarlijkse distributiesteun aan Bpost nog wel het beste instrument is om de nieuwssector in de toekomst te ondersteunen. Het adviesrapport dat hij daarvoor heeft laten maken, roept veel vragen op.

Opiniewebsite Doorbraak gaat reizen organiseren

Opiniewebsite Doorbraak start met een reisaanbod voor haar lezers.

Hebben factchecks effect?

Hebben factchecks in deze tijden van misinformatie, polarisering en versplintering van het medialandschap eigenlijk wel effect? Ja, zegt een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Maken online advertenties een verschil?

Een nieuw artikel op De Correspondent betoogt dat je bijna niet kunt weten - en meten - wat het effect is van een online advertentie. Canvas deed dan weer een experiment waarin een gerichte Facebook-advertentie een heel duidelijk effect leek te hebben.

Facebook investeert $ 300 miljoen in de ondersteuning van (lokaal) nieuws

Facebook zal de komende drie jaar 300 miljoen dollar investeren in de ondersteuning van nieuws, ook in Europa. De nadruk zal daarbij liggen op lokaal nieuws.
Prognosis Shamebot

Software monitort gendergelijkheid in de media

Prognosis, een Scandinavisch bedrijf gespecialiseerd in data-analyse, heeft een tool ontwikkeld die de hoeveelheid mannelijke versus vrouwelijke namen monitort die in online nieuwsmedia worden vermeld.
Vooruit Café

Betalende nieuwssite Apache gratis te lezen in de Gentse Vooruit

Nieuwssite Apache, dat het leeuwendeel van zijn onderzoeksjournalistiek achter een betaalmuur houdt, is voortaan gratis te lezen in Kunstinstelling Vooruit in Gent.

Sociale media dragen niet bij aan kennis over de actualiteit

De Universiteit Antwerpen onderzocht de effecten van verschillende informatiekanalen op kennis over de actualiteit. Hun conclusie: mensen die alleen via sociale media nieuws volgen, scoren lager op het vlak van actuele politieke kennis. Zij verschillen niet van mensen die weinig het nieuws via een traditioneel kanaal volgen.

RADAR: een combinatie van data-, regio- en AI-journalistiek

Innovatie in de praktijk: het Engelse project RADAR gebruikt artificiële intelligentie om datajournalistieke verhalen voor regio's te maken.
As Gau Paust

Mechelse burgerjournalistiek zet hyperlocals op weg

Het Mechelse online stadsmagazine As Gau Paust is een van de weinige zogenaamde hyperlocals in Vlaanderen. Op zijn website heeft het een sectie gemaakt om andere beginnende hyperlocals te inspireren.
newspaper The Independent

Van print naar online: gelijk bereik, minder impact?

Een studie toont aan dat het aantal lezers van The Independent na de overgang naar 'digital only' nagenoeg gelijk bleef, maar dat de totale tijd die de lezers besteden aan het lezen van de krant, met 81% is gedaald.
detail cover rapport Eén taal, meer stemmen

Vlaanderen en Nederland

In hoeverre is meer samenwerking tussen het Vlaamse en Nederlandse journalistieke medialandschap mogelijk en wenselijk? In opdracht van het Nederlandse Stimuleringsfonds voor de Journalistiek werd dat onderzocht door een expertencommissie.
logo NewsDNA

Algoritmes: #newsDNA

Een van de aanbevelingen van het Vlaams-Nederlandse onderzoeksrapport ‘Eén taal, meer stemmen’ was het ontwikkelen van publieke algoritmes. Dat is precies het doel van #newsDNA, een interdisciplinair onderzoeksproject van de Universiteit Gent.
logo DIAMOND

Diversiteit: DIAMOND

Dit onderzoeksproject van de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt diversiteit in de journalistieke praktijk langs drie dimensies: diversiteit van thema’s, actoren en standpunten.

Sector info

Journalismfund.eu

Journalismfund.eu vzw stimuleert grensoverschrijdende onderzoeksjournalistiek in Europa.

Vlaamse Vereniging van Journalisten

De Vlaamse Vereniging van Journalisten is de beroepsvereniging van de in Vlaanderen actieve journalisten.

Mediacademie

Mediacademie Journalistiek was een samenwerkingsverband om redacteurs en mediaprofessionals te wapenen met de noodzakelijke journalistieke, zakelijke en technische competenties om de kwaliteit van de geschreven pers te bestendigen.

Media.21

Media.21 verenigt verschillende digitale media in Vlaanderen: Apache, Charlie Magazine, DeWereldMorgen.be, Doorbraak.be, MO*/MO.be, newsmonkey, rekto:verso en StampMedia.

Raad voor de Journalistiek

De Raad voor de Journalistiek is een onafhankelijke instelling voor de behandeling van vragen en klachten over de journalistieke beroepspraktijk.

Nederlands Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Het Stimuleringsfonds stimuleert de kwaliteit, diversiteit en onafhankelijkheid van de journalistiek door met geld, kennis en onderzoek de vernieuwing van de journalistieke infrastructuur in Nederland te bevorderen.