Inspiratie op Media van Morgen

02/11/2018 - 09:45

Op donderdagnamiddag 29 november organiseert het Nederlands Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) voor de tweede keer het congres Media van Morgen. Doel: samen met de sector laten zien én onderzoeken wat de toekomst van de journalistiek te bieden heeft, welke kansen en gevaren er liggen en hoe we daarmee om kunnen gaan.

Deelnemers aan de namiddag kunnen zelf hun programma samenstellen. Keynote sprekers zijn Joshua Benton, directeur van het Nieman Journalism Lab (een van de meest toonaangevende platformen op het gebied van journalistieke innovatie), en Eliot Higgins, oprichter van het internationaal onderzoekscollectief Bellingcat.

Er zijn ook masterclasses van toonaangevende spelers. Zo zal RTL Nieuws het hebben over nieuwe audioconcepten voor smart speakers, het Financieele Dagblad over hun digitale transitie en web first strategie, en Nu.nl over de terugkeer van reactievakken onder nieuwsartikelen dankzij nieuwe tools om die deels automatisch te modereren.

Daarnaast zijn er 18 start-ups die hun project voorstellen. Pieter Rebel van het SvdJ legt uit: “Het afgelopen half jaar hebben 18 teams het Acceleratortraject van het SvdJ doorlopen, waarbij ze onder intensieve begeleiding hebben gewerkt aan hun journalistieke start-up. Tijdens Media van Morgen laten zij mediapartijen en investeerders zien met welk product of dienst zij de journalistieke sector gaan vernieuwen, welke problemen ze oplossen en welke kansen ze bieden.”

De start-ups zijn actief in heel uiteenlopende domeinen. Een kleine greep: regiojournalistiek, omzetting van geschreven content in audio, nepnieuws-filters voor sociale media data, alternatieve inkomsten-bronnen, nieuwsaanbod-op-maat, enzovoort.

“Ook bezoekers uit Vlaanderen zijn van harte welkom op Media van Morgen,” vervolgt Rebel. “De start-ups die de 29ste pitchen zijn net zo interessant voor de Vlaamse als voor de Nederlandse journalistieke sector.”

Media van Morgen vindt plaats in het Compagnietheater in Amsterdam. Tickets kosten 20 euro.

Meer informatie