euro|topics: wat denkt Europa?

De Iraanse kaping van een Britse olietanker. Matteo Salvini’s gespierde taal over vluchtelingen. Het beleid van de Europese Centrale Bank. De Tour de France. Wat denkt men daar eigenlijk over in de verschillende Europese landen?

Wat schrijft de Poolse of Zwitserse pers over de Catalaanse kwestie? Hoe kijken ze in Turkije of Roemenië naar de gele hesjes?

Wat denken belangrijke opiniemakers in heel Europa over thema’s als de Brexit, de relatie tussen de EU en China, cyberveiligheid, klimaatbeleid, werkgelegenheid, ...?

Op die vragen wil euro|topics het antwoord geven.

Dagelijks persoverzicht

euro|topics is een dagelijks persoverzicht van de belangrijkste kranten in heel Europa. Het wil een actueel beeld geven van de debatten in Europa, en welke opinies of ideeën leven in de verschillende Europese landen.

Het overzicht verschijnt elke weekdag in het Engels, Frans, Duits, Turks en Russisch. Het is voor iedereen vrij online toegankelijk. Je kan je ook inschrijven op de dagelijkse nieuwsbrief, of euro|topics volgen op sociale media.

euro|topics drijft op een netwerk van correspondenten over heel Europa. Die scannen dagelijks meer dan 500 kranten, tijdschriften en blogs in 32 landen (de EU, Rusland, Zwitserland, Turkije en Oekraïne). Ze selecteren de belangrijkste editorialen, opiniestukken, essays, enzovoort. De geselecteerde stukken krijgen een korte inleiding en enkele vertaalde quotes.

Medialandschap

De website biedt ook een overzicht van het medialandschap in elk van de 32 landen. Daarnast bevat hij een database van 600 print en online media, met telkens het mediatype, de circulatie- of bezoekerscijfers en de politieke oriëntatie.

euro|topics komt tot stand met middelen van de Duitse overheid en wordt geproduceerd door het journalistieke netwerk n-ost.