Betalende nieuwssite Apache gratis te lezen in de Gentse Vooruit

Opgemerkt initiatief in de zoektocht naar bijkomende verdienmodellen: maak je betaalmuur gratis.

Nieuwssite Apache, dat het leeuwendeel van zijn onderzoeksjournalistiek achter een betaalmuur houdt, is voortaan gratis te lezen in Kunstinstelling Vooruit in Gent. De Vooruit krijgt 350.000 bezoekers per jaar over de vloer, en heeft een drukbezocht café. Via de Vooruit-wifi kunnen lezers alle Apache-artikels voortaan gratis raadplegen.

Apache had al een aantal gelijkaardige samenwerkingen lopen met onderwijsinstellingen en bibliotheken, waarbij lezers via het IP-adres van de instelling gratis toegang krijgen tot de nieuwssite.

Met de Vooruit gaat het partnerschap verder dan loutere IP-toegang. Beide organisaties organiseren samen een debat rond een lokaal thema (wonen), en geven naar aanleiding daarvan een eenmalige papieren krant uit.

Het voordeel voor Apache van deze ‘B2B-samenwerkingen’ is dubbel. Enerzijds levert het inkomsten op. De partnerende instelling betaalt een vergoeding voor de toegang tot de site. De contracten daarvoor lopen doorgaans twee jaar. Tegelijk breidt Apache zijn bereik en bekendheid uit en laat het potentiële abonnees gratis kennismaken met de inhoud die het nieuwsplatform biedt. Mogeliijk zal Apache in de toekomst dan ook nog meer gelijkaardige samenwerkingen opzetten.

Vooruit Café
Vooruit Café