Apache Lokaal publiceert artikelenreeks uitverkoop publieke gronden

07/06/2019 - 15:15

Met het project Apache Lokaal trekt nieuwssite Apache een jaar lang rond vier thema’s de regio in. Het kreeg daarvoor innovatiesteun van het Vlaams Journalistiek Fonds. Eind februari lanceerde Apache een oproep voor tips rond het eerste thema: de uitverkoop van publieke gronden en gebouwen in Vlaanderen. Daarop ging Apache samen met burgerjournalisten, experts en beroepsjournalisten aan de slag om verschillende verhalen uit te werken.

Deze eerste ronde mondt uit in een artikelenreeks die vandaag van start is gegaan met een primeur: tussen eind 2014 en eind 2017 verkochten Vlaamse steden en gemeenten ruim 3.200 hectare publieke gronden en bossen. Dat is het equivalent van het grondgebied van Brussel-stad. Nieuw cijfermateriaal maakt voor het eerst een vergelijking in de tijd mogelijk.

De komende dagen en weken publiceert Apache hierover verschillende verhalen in de rubriek Apache Lokaal. Het werkte daarvoor o.a. samen met met Olivier Neese van de Krant van West-Vlaanderen en lokale journalisten Raf Custers, Sofie Van Nuffel, Berber Verpoest en Paul Gebruers. Een van de doelstellingen van het project is om een netwerk van lokale journalisten uit te bouwen die ook in de toekomst kunnen samenwerken.

Later deze maand maakt Apache Lokaal het tweede thema waarrond het gaat werken bekend. Tips over de verkoop van publieke gronden en gebouwen blijven echter welkom.

 

Lees ook: Apache gaat lokaal

Apache Lokaal