500.000 euro subsidie voor innoverende journalistiek

10 december 2018

Vlaams minister van Media Sven Gatz stelde dit jaar aan het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) 500.000 euro ter beschikking om toekomstgerichte projecten te ondersteunen die de journalistiek in Vlaanderen vernieuwen en verbreden. Het VJF lanceerde daarom een projectoproep, met veel respons. Er werden 37 aanvragen ingediend, voor samen 1,8 miljoen euro.

Een autonome jury besliste welke projecten subsidie krijgen. Ze koos daarbij voor elf heel uiteenlopende initiatieven.

Twee projecten zetten in op technologische innovatie om desinformatie tegen te gaan. Zo is er steun voor een automatische factcheck-tool voor journalisten, en voor een factcheck-platform dat met behulp van artificiële intelligentie desinformatie en polarisering op sociale media detecteert en bestrijdt. Andere projecten spelen in op nieuwe vormen van journalistieke storytelling die de laatste jaren zijn opgekomen, zoals podcasts. Verschillende initiatieven richten zich dan weer op kwalitatieve regiojournalistiek, al dan niet met de steun van burgers.

De hoogste subsidie is voor Sonderland, dat een heus productiehuis voor journalistiek wil uitbouwen. Er is ook steun voor een platform dat het potentieel van expats wil benutten voor buitenlandjournalistiek, en voor crossmediale onderzoeksjournalistiek over klimaatverandering. Daarnaast had de jury aandacht voor projecten die kwaliteitsvol nieuws willen brengen tot bij minder bediende doelgroepen, zoals laaggeletterden en jongeren.

Dit is het volledige overzicht van de toekenningen:

 • Vocvo vzw ontvangt € 32.400 voor Wablieft gaat digitaal, een online nieuwsmagazine voor laaggeletterde volwassenen.
 • Textgain ontvangt € 82.962 voor factcheck.vlaanderen (oorspronkelijke projectnaam: kloptditwel.be). Dat is is een online platform dat met behulp van artificiële intelligentie desinformatie en polarisering opspoort om die door deskundige fact checkers te laten duiden en bestrijden. Textgain is een spin-off van de Universiteit Antwerpen en ontwikkelt taaltechnologie op basis van zelflerende algoritmen. Voor factcheck.vlaanderen slaan ze de handen in elkaar met media-experten van VRT NWS, de master journalistiek van de KU Leuven Campus Antwerpen en de bachelor journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel.
 • Sonderland vzw ontvangt € 111.018 voor Productiehuis Sonderland: een interdisciplinair productiehuis voor non-fictie, door een collectief van journalisten, wetenschappers, video- en radiomakers, illustratoren en fotografen. Sonderland werkt per jaar rond één groot thema, en verkoopt zijn producties aan diverse media.
 • RTVB vzw ontvangt € 9.470 voor Op de rooster ('Nieuwsneuzen'), een journalistieke wedstrijd van RINGtv voor jongeren in het raam van de regionale verkiezingen van 2019.
 • Robbe Vandegehuchte ontvangt € 6.900 voor Uitlander (oorspronkelijke projectnaam: Heavn - het expat arsenaal Vlaanderen & Nederland), een platform dat het potentieel van expats benut voor buitenlandjournalistiek in innovatieve formats.
 • Jan Jagers ontvangt € 39.869 voor FactRank Pro. Met FactRank Pro wordt software ontwikkeld die automatisch uit teksten beweringen destilleert die het factchecken waard zijn. Daarmee willen de initiatiefnemers Nederlandstalige journalisten een tool bezorgen die hen veel werk uit handen neemt en hen in staat stelt de kwaliteit, efficiëntie en impact van hun publicaties te verhogen. Het einddoel is betere informatievoorziening voor het publiek, en de pers die een extra en innovatief middel ter beschikking heeft om zijn waakhondfunctie te vervullen. Het is een project van Jan Jagers i.s.m. de universiteiten van Antwerpen, Leiden en Leuven.
 • Jan De Deken ontvangt € 43.925 voor The Polar Project, een crossmediaal onderzoeksjournalistiek medium over de klimaatverandering.
 • Getbasic vzw ontvangt € 20.109 voor U:night, een samenwerking tussen DeWereldMorgen en Brussels cultuurhuis Le Space. Zij gaan via de nieuwste webformats nieuws brengen tot bij 16-24-jarige videoconsumenten door een team van beginnende acteurs en woordkunstenaars.
 • Eva Moeraert ontvangt € 35.823 voor Podlab, een opleidings- en coachingstraject voor podcastmakers.
 • Ethercentrum vzw ontvangt € 50.072 voor Chase Social Stories. Chase is een urban community van jonge digitale storytellers die verhalen creëren voor een jonge diverse groep van stadsjongeren in Vlaanderen en Brussel. In dit project geven ze onderzoeksbeurzen aan talentvolle gedreven verhalenvertellers en coachen ze hen bij het maken van verhalen die maatschappelijke verandering aan het licht brengen in Gent, Hasselt, Antwerpen en Brussel.
 • De Werktitel ontvangt € 67.452 voor Apache Lokaal. Dat wordt een samenwerking tussen burgers, regionale correspondenten en nieuwswebsite Apache, met onder andere een pitch door burgers/tipgevers, begeleiding van regiojournalisten bij hun onderzoek, en lokale toonmomenten.

De jury bestond voor deze subsidieronde uit Leen d’Haenens (gewoon hoogleraar communicatiewetenschap aan het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven), Dries Rombouts (docent media-innovatie aan de Arteveldehogeschool in Gent), Anouk van Kampen (België-correspondent voor NRC) en Marc Buelens (emeritus professor en voormalig directeur van Vlerick Business School).

De ondersteunde projecten worden in de loop van 2019 uitgevoerd. Het VJF zal ze van nabij opvolgen.

Persbericht

Lijst toekenningen

Subsidiereglement